Jonsereds fabriker startades 1833 av två inflyttade skottar. Det var en av Sveriges första fabriker med den brittiska industriella revolutionen som förebild. William Gibson stod för kapitalet. Han hade kommit till Göteborg redan som tonåring och genom handel hade han tjänat tillräckligt med pengar för att investera i en textilfabrik. Svågern Alexander Keiller stod för det tekniska kunnandet. Han hade ett förflutet i linneindustrin i Dundee och var väl förtrogen med dåtidens teknik.
Den vattenkraft som behövdes till maskinerna fann man i Säveåns strömmar vid Jonsereds säteri. Arbetskraften kom initialt från Gibsons och Keillers väveri i Majorna men senare värvades arbetare främst från det växande antalet fattiga familjer som inte längre kunde försörja sig inom jordbruket.
Samarbetet mellan Gibson och Keiller höll bara fram till 1839, Keiller köptes ut och Gibson fortsatte driften av Jonsereds fabriker tillsammans med sina söner. 1873 registrerades fabriken som ett aktiebolag men fortsatte att ledas av familjen Gibson fram till 1920-talet då ledningen övertogs av en anställd disponent.
Jonsereds Fabriker startade som ett textilföretag men pga brist på tillgänglig teknisk utrustning i Sverige på 1830-talet, fick man parallellt bygga upp en mekanisk verkstad och gjuteri för att bygga fabriken och förse den med maskiner. Den mekaniska verkstaden behölls och riktade in sig på träbearbetningsmaskiner. Men fram till 1920-talet var det textilproduktionen som helt dominerande. Produktionen av textil avvecklades successivt och maskintillverkning dominerade de sista 50 åren. Jonsereds Fabriker lades ner 1979.