Men väven var ännu inte färdig för försäljning – all väv i lin, hampa och bomull skulle kontrolleras och manglas. Det skedde i det som officiellt kallades appreturen men som gick under namnet dukrummet på fabriken. Det låg mellan linneväveriet och bomullsspinneriet i byggnaden som vette mot ån.
I dukrummet synade unga flickor väven och såg till att tyget inte hade några skador som uppkommit under vävningen. Väv med större skador sorterades ut och mindre fel lagades. Väven skulle därefter manglas så att tyget blev slätt och fick en finare yta.
Och det fanns även under lång tid ytterligare ett steg efter att den färdiga väven passerat dukrummet. Här har sytts segel, presenningar och säckar både av bomull, lin, hampa och jute som sedan sålts som färdiga produkter. Och säcksömnad var också ett extraarbete för kvinnorna i hemmen som fick betalt per sydd säck.
Blekeriet var det officiella namnet på den del av fabriken där man blekte garn. Vid blekningen användes kemikalier som släpptes ut i Säveån. Klicka på bilden för att läsa mer.
Lakhuset var arbetsplatsen där garnet blektes. Det var ett tungt arbete i vattenångor och kemikalier. Klicka på bilden för att läsa mer.
På garngården hängdes det blekta garnet på tork för ytterligare blekning. Här låg också ett stickspår för fabrikens järnvågstransporter. Klicka på bilden för att läsa mer.